Elaboració de l'ideari
Debat 💬 al voltant dels 17 blocs temàtics
5.2. Art, cultura i mitjans de comunicació
Text preliminar elaborat a Futurs Impossibles:
Per a una transició ecosocial basada en un consens ampli, és imprescindible un canvi cultural que involucri a capes significatives de la població. En un context de polarització cultural i mediàtica on predomina el discurs hegemònic neoliberal, calen estratègies de comunicació transformadores que obrin espai a narratives col·lectives i emancipadores. Aquestes narratives han de defugir l’individualisme, les lògiques consumistes, competitives i extractives i construir discursos que promoguin la participació activa de la ciutadania, la solidaritat entre pobles i la defensa dels béns comuns. Considerant les limitacions i parcel·lació del model cultural actual proposem col·laboracions que retroalimentin els àmbits culturals, artístics i socials. Reorganitzar-nos col·lectivament entorn d'una nova comprensió dels problemes socials i ecològics, establerta de manera descentralitzada i democràtica.
És crucial ampliar els pressupostos públics per la cultura, considerar-la un dret i no una mercaderia i fer una aproximació des del vessant comunitari i no individualista. Respecte a la comunicació, cal una “desintoxicació” intensa contra la desinformació i manipulació que promouen les grans corporacions i monopolis mediàtics, que canalitzen el discurs únic del sistema dominant. En paral·lel, ens haurem de reapropiar de les històries que volem narrar, així com dels mitjans des d’on fer-ho, amb una mirada comunitària articulada amb els canvis, reals en el dia a dia o projectats en el futur, que volem veure al món. Tanmateix, cal considerar el dret a la informació i la comunicació com un bé comú que alimenti la presa de consciència sobre el procés de transició ecosocial.
Podeu partir del text de Futurs Impossibles per elaborar un text d'un pàgina (500-600 paraules) o començar de zero.
Llistat d'adhesions
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
Tancar el debat
Quin és el resum o conclusions d'aquest debat?
Detalls del comentari
Estàs veient un sol comentari
Mostra tots els comentaris
Text 5.2 sobre Cultura, arts i mitjans de comunicació
¿On estem?
Per dur a terme una transició ecosocial a nivell transversal i interseccional, és imprescindible fomentar el pensament crític que es genera a partir dels contextos artístics i culturals que produim i consumim. És innegable que els mitjans de comunicació són una eina per generar un canvi i cal conèixer-los per saber totes les formes en què els missatges, les denúncies i fins i tot l'entreteniment pugui partir d'un prisma que reforci els missatges d'ecologisme, transfeminisme, col·lectivització, transformació social i cultura lliure.
A Catalunya, la desmercantilització de l'art i la cultura és fonamental per construir una societat que prioritzi els valors ecosocials. Per iniciar aquest camí, cal reconèixer que els mitjans de comunicació no són neutres; són vehicles que poden perpetuar les desigualtats o contribuir a una transformació positiva. La transició cap a un model ecosocial implica repensar a fons com consumim, produïm i compartim informació. I això és clau quan ens donem a coneixer als mitjans com ho fem per atraure gent a implicar-se.
¿On volem anar?
Per aconseguir-ho, cal establir noves formes de suport a la producció artística i cultural, allunyant-se dels marcs mercantils tradicionals. Això pot incloure iniciatives de finançament col·lectiu, subvencions públiques basades en criteris ecosocials i la creació de cooperatives culturals que prioritzin la sostenibilitat i l'equitat. És essencial desvincular la creació artística de les pressions del mercat per fomentar la diversitat i la riquesa cultural.
La construcció de models no reproduïbles dels eixos de violència estructural actuals requereix un esforç conscient per abordar les múltiples formes de discriminació. Des d'una perspectiva ecosocial, aquesta transició hauria de garantir vides segures i sense discriminació per a totes les identitats. Això implica abordar les desigualtats de classe, gènere, identitat sexual, procedència, minoria cultural, edat, religió, color de pell, nivell cultural, capacitats, adaptació a la norma estètica, alfabetització digital o estat de salut.
Per exemple, es podrien establir polítiques que promoguin la igualtat d'oportunitats en l'accés a l'educació i la cultura, eliminant les barreres econòmiques i socials. Les campanyes de sensibilització i educació podrien abordar els prejudicis i estereotips que alimenten les discriminacions. A més, fomentar la participació activa de les comunitats marginades en la presa de decisions culturals pot assegurar que les seves veus siguin escoltades i respectades.
Avui dia a Catalunya hi ha múltiples associacions culturals, a més de les obres artístiques interdisciplinàries que s'han generat a través dels anys a nivell mundial i que ens serveixen com a referències per continuar creant, i el creixent arxiu cultural fomenten en general el teixit social i la vida comunitària a tots els entorns. Aquí alguns exemples:
Hi ha Asociacions culturals a Catalunya que no estan a l'assemblea però que tenen la cultura de la expropiació de béns comuns com a forma de desobediència civil contra el capitalisme com: Can Masdeu, Can Tonal, Calafou, Los Blokes Fantasma, Kasa de la muntanya, etc. Totes aquestes associacions/assemblees/col·lectius fomenten els principis amb què ens identifiquem: desobediencia, decreixement i cultura de cures.
Hi ha un ampli catàleg de materials que compten amb perspectiva ecosocial, per esmentar alguns de l'últim any 2023 com a referència: Iberia, naturalesa infinita (Espanya), El regne animal (França), White plastic sky (Hongria), Terra Mater - Motherland (Rwanda/Suïssa), Notes from Erenocene (Eslovàquia) o The veiled city (Regne Unit). La idea és continuar posant el focus en la transició i cura de la natura, utilitzant l'audiovisual com a mitjà de conscienciació i divulgació.
“La ciència deu sortir al carrer, de la mà dels mitjans de comunicació” va escriure José María Montero Sandoval al seu text Mitjans de comunicació i medi ambient” (1997). És de vital importància comptar amb mitjans de confiança com a font d'informació amb perspectiva ecologista, però cal no oblidar que és una tasca col·lectiva, social i cultural fomentar el pensament crític per interpretar i qüestionar la informació que se'ns dóna.
En resum, la transició ecosocial a Catalunya implica repensar la relació amb l'art i la cultura des d'una perspectiva que prioritzi la sostenibilitat, l'equitat i la diversitat.
Desmercantilitzar aquest sector és un pas fonamental, juntament amb l'establiment de models que abordin les diverses formes de discriminació per crear una societat més inclusiva i justa.
Elaborat per Daniela i Pere
Carregant els comentaris ...