Elaboració de l'ideari
Debat 💬 al voltant dels 17 blocs temàtics
2.1. Economia productiva, finances i condicions laborals
Text preliminar elaborat a Futurs Impossibles:
És imprescindible abandonar l’actual model productiu basat en el monocultiu turístic, la construcció i en indústries altament contaminants, i fer-ho trencant la imposició i dependència dels mercats financers i posant-lo al servei de la satisfacció de les necessitats humanes. En la seva dimensió financera, cal avançar en l’ús i el control social de la inversió de les entitats bancàries, de crèdit o asseguradores, redirigint el flux del crèdit cap a la resolució de necessitats socials i els sectors socialment útils.
A més, és imprescindible abandonar el PIB com a mesura de progrés i substituir-lo per indicadors que contemplin les millores en educació, sanitat i cures, entre d’altres, adoptant i hibridant marcs macroeconòmics com els que es proposen des de l’Economia del Benestar, l’Economia del Dònut, l’Economia Ecològica o l’Ecosocialisme. Hem de dur a terme una reconversió productiva, que, mitjançant la planificació democràtica i participativa, impulsi la relocalització i s’enfoqui en la provisió de productes i serveis sostenibles, duradors i socialment útils, mentre es redueixen o reconverteixen els sectors actualment sobredimensionats.
En tot aquest procés, és imprescindible seguir en la lluita per mantenir, recuperar i ampliar drets laborals, ja que són una mesura bàsica de protecció i de redistribució de riquesa entre les majories socials dins el marc d’explotació capitalista. Cal reduir la jornada laboral de manera general, sense pèrdua de sou, perquè la ciutadania pugui assolir una vida més rica i satisfactòria en les relacions socials, accés a l’oci i la cultura i alhora amb més implicació sociopolítica i comunitària, quelcom imprescindible per al canvi social que proposem.
Finalment, cal situar l’economia social i solidària, en tota la seva amplitud (els diferents tipus de cooperativisme, les iniciatives comunitàries, les experiències de maneig de béns comuns) al centre d’aquesta reconversió productiva, ja que és la mostra que és compatible generar activitat socioeconòmica des de la gestió democràtica i sense que l’afany de lucre en sigui el motor
Podeu partir del text de Futurs Impossibles per elaborar un text d'un pàgina (500-600 paraules) o començar de zero.
Llistat d'adhesions
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
Tancar el debat
Quin és el resum o conclusions d'aquest debat?
Detalls del comentari
Estàs veient un sol comentari
Mostra tots els comentaris
Afegeixo uns temes que crec que hauriem de tocar al text i que no hi són encara:
pensions dignes universals.
equilibrar el repartiment del cost/benefici en tota la cadena de subministre, per evitar la desigualtat entre productors i comercialitzadors (evitar la regla del Notari com li diu el Naredo).
incloure l'economia dins de la biosfera i no al contrari com fem avui en dia. El valor de les anomenades externalitats han d'estar integrades dins dels fluxos econòmics, posant un valor alt als béns fons que sustenten la vida (aigua potable, aire net, ecosistemes amb biodiversitat, etc).
reduir el consum material i energètic del conjunt del metabolisme econòmic, planificant sector per sector, decreixent en alguns i creixent en d'altres.
rebaixar la quantitat de tones de materials consumits, i per tant, importats.
reforma fiscal progressiva perquè els sous de més de 500k€ paguin 100% de IRPF.
evitar l'acumulació fent servir eines finances com els tipus d'interés negativus o impostos alts en patrimonis inmensos.
fragmentació de la banca privada en entitats petites i creixement d'un banco públic com a agent principal.
els bancs centrals modificaran la manera d'operar per estar al servei de les necessitats de la població i no del propi creixement del capital monetari.
canvi de paradigma de la propietat, prioritzant la propietat col·lectiva com els bens comuns gestionants per les comunitats, i deixant enrere el model de propietat privada.
forta inversió de l'Estat en infraestructures públiques o públic-comunitàries d'usufructe col·lectiu (transport de persones col·lectiu, transport electrificat de mercaderies, instal·lació de renovables, xarxa de comunitats energètiques, etc).
incentivació de la bicicleta com a transport personal.
incentivació de grups de producció i consum cooperatius desmercantilitzats.
reconfiguració del mercat laboral perquè siguien els joves els que més opcions laborals tinguin i siguin més remunerats, ja que són les persones que han d'enfrontar-se amb les majors despeses de la vida (habitatge, criança, educació, mobilitat, projectes vitals, etc).
Carregant els comentaris ...