Elaboració de l'ideari
Debat 💬 al voltant dels 17 blocs temàtics
3.4. Sobirania energètica
Text preliminar elaborat a Futurs Impossibles:
Assolir la sobirania energètica suposa tenir el dret a decidir col·lectivament, com a poble, sobre la captació/generació, distribució i ús final de l’energia. Aquestes tres activitats han de respectar els límits biofísics naturals, i han de ser adequades a les necessitats i circumstàncies socials, econòmiques i culturals del nostre territori, i també dels territoris que en puguin resultar afectats.
El model energètic que es deriva d’aquestes premisses és completament diferent del que tenim ara -centralitzat, fòssil, oligopòlic, opac, injust, ecocida, patriarcal i colonial- i ha de ser distribuït, basat només en fluxos renovables, democràtic, just, solidari i ecofeminista. Que sigui la base material d’una vida digna, de manera indefinida en el temps. Per a assolir-ho, ens calen noves estructures de govern, obertes i participatives. Hem de poder definir quanta energia necessitem i per a què, quines activitats volem potenciar i quines reduir o deixar de sostenir energèticament, aplicant una lògica de decreixement controlat, de redistribució radical de la riquesa, d’adaptació resilient a escenaris futurs de menor disponibilitat energètica; amb tecnologies més simples i menys destructives, i de desenvolupament d’institucions del bé comú sobre l’energia, a diferents escales.
Finalment, una veritable sobirania passa per a prendre el control del sistema energètic industrial, una de les eines principals de dominació de classe, d’acumulació de capital i de poder estatal. I des de la presa de control, n’haurem de procedir al desmantellament, per donar cabuda al model que desitgem. I, en paral·lel, haurem d’activar processos de regeneració i rescabalament profunds dels sistemes naturals i les comunitats i pobles d’arreu que han estat sostenint, a costa de les seves vides, els impactes del model energètic que impera avui.
Podeu partir del text de Futurs Impossibles per elaborar un text d'un pàgina (500-600 paraules) o començar de zero.
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
Tancar el debat
Quin és el resum o conclusions d'aquest debat?
Detalls del comentari
Estàs veient un sol comentari
Mostra tots els comentaris
Altres punts per tenir en compte i introduir al text:
- Hem d'engrescar tothom per participar en mínim dues entitats energètiques: comunitat energètica local i comunitat ciutadana a nivell territorial (com pot ser SOM Energia per exemple). Això ajudarà a que tant usuaris com territoris que tinguin els mitjans de producció d'energia puguin ser els gestors d'aquesta producció.
- Com passem a l’acció?
- Com lliguem l’energia publica amb les comunitats energètiques?
- Com pressionem a l'Estat per fer una planificació territorial justa?
- Els ajuntaments han de tenir un paper molt important en la transició.
- La participació ciutadana és molt important, però tenim dues branques:
o Trobar formules cooperatives per la població de les grans ciutats a on les persones no tenen espai a on produir energia.
o Participació en pobles més petits sembla més fàcil per tenir més terreny disponible però hem de protegir les terres fèrtils i la biodiversitat per sobre de tot.
- En quant a les tecnologies "salvadores", hi ha molta incertesa, per tant hem d'aplicar el principi de precaució i posar molta cura a on s'investiga i quin efecte tindrà la tecnologia quan s'apliqui, tant en el seu entorn tecnològic (cadena de suministre, tècnica, etc) com en quant modificarà la societat.
- En quant a les tecnologies existents que sabem que són bones, aplicar totes les que es puguin el més aviat possible en terrenys antropitzats i mai afectant terres fèrtils ni espais de biodiversitat.
- Hem de deixar clar que la transició energètica cambiarà el nostre estil de vida, encara que podrem tenir un nivell de vida perfectament digne i desitjable.
Carregant els comentaris ...