Elaboració de l'ideari
Debat 💬 al voltant dels 17 blocs temàtics
3.1. Sobirania alimentària
Text preliminar elaborat a Futurs Impossibles:
L’alimentació és un fet essencial de la vida, que ens connecta amb la terra i ens nodreix. No podem viure sense menjar, és una obvietat. Per això tot el que envolta el menjar és un pilar de les nostres societats.
L’actual sistema agroalimentari no està sent capaç de cobrir aquestes necessitats de forma satisfactòria i, més encara, és el responsable de greus impactes ambientals i socials: un model globalitzat, basat en l’agronegoci i els combustibles fòssils, que explota sistemàticament a les persones i la Natura, i cronifica l’eix d’opressió Nord-Sud globals. Necessitem transitar cap a un sistema alimentari que entengui l'alimentació com un bé comú i no com una mercaderia, que preservi i regeneri els equilibris dels ecosistemes.
Una alimentació que generi condicions adequades perquè l’ofici de la pagesia sigui viable econòmicament, ecològica i social, com a sector estratègic i arrelat al territori. Que es fonamenti en una dieta saludable i culturalment apropiada, accessible per a tothom, basada en aliments ecològics i amb menys proteïna animal. Que valori els coneixements tradicionals associats al món agrari, com les llavors, la gastronomia o els costums, sovint custodiats per dones. Aquest canvi implica establir un nou equilibri territorial, que posi al centre les ruralitats i la pagesia, així com de la resta de treballadores de la cadena agroalimentària, i que condueixi a l’empoderament de les comunitats per decidir la seva pròpia política agrària i alimentària.
Podeu partir del text de Futurs Impossibles per elaborar un text d'un pàgina (500-600 paraules) o començar de zero.
Llistat d'adhesions
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
Tancar el debat
Quin és el resum o conclusions d'aquest debat?
Detalls del comentari
Estàs veient un sol comentari
Mostra tots els comentaris
Noticia al diaria Ara d'avui: “La ira dels agricultors s'escampa per Europa: l'extrema dreta intenta capitalitzar el descontentament del sector de cara a les eleccions europees del juny”. https://www.ara.cat/internacional/ira-dels-agricultors-s-escampa-europa_1_4921836.html. És ben segur que aquest conflicte anirà en augment i com a moviment ecosocial haurem de definir un posicionament que probablement no serà fàcil. Seria interessant saber com s'estan posicionant moviments com ara els Les Soulèvements de la Terre davant de la protesta dels agricultors convencionals contra les mesures de al UE en favor del medi ambient. Mesures que són contradictòries perquè alhora afavoreixen els grans oligopolis agroalimentaris, els transgènics i l'agricultura digital...
Carregant els comentaris ...