Elaboració de l'ideari
Debat 💬 al voltant dels 17 blocs temàtics
3.1. Sobirania alimentària
Text preliminar elaborat a Futurs Impossibles:
L’alimentació és un fet essencial de la vida, que ens connecta amb la terra i ens nodreix. No podem viure sense menjar, és una obvietat. Per això tot el que envolta el menjar és un pilar de les nostres societats.
L’actual sistema agroalimentari no està sent capaç de cobrir aquestes necessitats de forma satisfactòria i, més encara, és el responsable de greus impactes ambientals i socials: un model globalitzat, basat en l’agronegoci i els combustibles fòssils, que explota sistemàticament a les persones i la Natura, i cronifica l’eix d’opressió Nord-Sud globals. Necessitem transitar cap a un sistema alimentari que entengui l'alimentació com un bé comú i no com una mercaderia, que preservi i regeneri els equilibris dels ecosistemes.
Una alimentació que generi condicions adequades perquè l’ofici de la pagesia sigui viable econòmicament, ecològica i social, com a sector estratègic i arrelat al territori. Que es fonamenti en una dieta saludable i culturalment apropiada, accessible per a tothom, basada en aliments ecològics i amb menys proteïna animal. Que valori els coneixements tradicionals associats al món agrari, com les llavors, la gastronomia o els costums, sovint custodiats per dones. Aquest canvi implica establir un nou equilibri territorial, que posi al centre les ruralitats i la pagesia, així com de la resta de treballadores de la cadena agroalimentària, i que condueixi a l’empoderament de les comunitats per decidir la seva pròpia política agrària i alimentària.
Podeu partir del text de Futurs Impossibles per elaborar un text d'un pàgina (500-600 paraules) o començar de zero.
Llistat d'adhesions
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
Tancar el debat
Quin és el resum o conclusions d'aquest debat?
Detalls del comentari
Estàs veient un sol comentari
Mostra tots els comentaris
Conversa amb Mart i Abril Olle
Adrià, en general, penso que al text li sobra un xic de “lírica”, que és un pel enrabassat i que caldria ser més clars, bàsics i directes amb el llenguatge. Personalment, no acabo d’entendre la idea “pagesia com a treball verd“ o la frase “Abogar per a cada macrogranja fer macroparcs dóna una visió específica de camí, a on es fa un canvi de fons de la matriu productora a una escala prou ambiciosa per el repte que tenim al davant” (permete’m la ironia, però aquesta frase és una mica com fer un “Rajoy”)
• Si no ho has fet, jo demanaria revisió o assessorament a persones expertes en la matèria més o menys directament vinculades a l’ACTE com el Gustavo Duch, la Marta Rivera o la Vanessa Freixa, per posar alguns exemples.
• Penso que caldria referenciar les emissions globals que representa el sector agroalimentari industrial i també les del sector ramader i pecuari.
• Denunciar els perills dels nous transgènics, que ara ens vendran sota una nova denominació, que se’ns pretenen imposar a la UE amb l’excusa de poder disposar de plantes més resilients al canvi climàtic. O de l’intent d’imposar-nos un model agrícola cada cop més industrialitzat, tecnificat, robotitzat i digitalitzat.
• Denunciar l’acaparament de terres per part de grans multimillonaris i fons d’inversió arreu del món així com de les dificultats d’accés a la terra per part de joves i petits agricultors, també a casa nostra. En aquest sentit, seria interesar comptar amb el manifest de la recentment desapareguda entitat Terra Franca (Vanessa Freixa).
• Esmentar que la necessitat d’aprofundir en la sobirania alimentària serà una necessitat que vindrà forçada per la crisi energètica i per la necessitat de relocalitzar les nostres economies: ens trobem davant d’un canvi de model o paradigma que no tan sols és desitjable sinó que és inevitable a mig-llarg plaç, malgrat que es pot fer de forma democràtica i comunitària o autoritària amb un neo-feudalisme o ecofeixisme.
Gràcies pels comentaris Martí, miro d'incorporar-los.
L'he fet més líric per allunyar-me del punt soporífer de la majoria de documents d'aquest estil. Crec que és l'estil que hauriem de seguir per tot allò que sigui sintètic i en un format més d'ideari àgil, tenint llavors un document més llarg i potser més sintètic i clar.
Ho he enviat a diferents llocs, però sí, miro també d'arribar a la Marta Rivera i altres.
Si, com aconseguir que els textos siguin atractius es un temazo! Per a mi es una combinacio de simplicitat, ordre, claredat, profunditat, coneixement de la materia en questio, capacitat d'integrar diversos punts de vista, originalitat, exposicio de continguts i de dades rellevants, etc. Es un art en si mateix. L'Arnau Montserrat, per posar un exemple, penso que ho aconsegueix de forma brillant amb un llenguatge molt planer a “Nos sobran las ideas: prepuestario para la transicion ecosocial”, pero hi ha moltes maneres de fer-ho..
Carregant els comentaris ...