Elaboració de l'ideari
Debat 💬 al voltant dels 17 blocs temàtics
1.1. Conservació i gestió de la biodiversitat
Text preliminar elaborat a Futurs Impossibles:
La naturalesa té un valor intrínsec, incommensurable, que no podem abastar completament ni situar a la nostra escala. Així, des d’una lògica de respecte i deure ètic, els humans hem d’evitar i revertir la destrucció que hem ocasionat sobre la resta d'éssers vius amb els qui compartim planeta. A més, la salut i el funcionament correcte dels ecosistemes és fonamental per al benestar humà. Els cicles de la natura (com la fotosíntesi, la regeneració de l’aigua dolça, de l’oxigen o la pol·linització), estan a la base de la nostra salut, economia, benestar. L'extinció massiva d'espècies amenaça doncs les bases materials de la vida al planeta, especialment les de la mateixa humanitat, en haver-nos desenvolupat en sistemes tan complexos i alhora demandants sobre els béns i cicles de la natura.
Cal transformar profundament les estructures socials i econòmiques, per tornar la humanitat a un nivell d'impacte sobre la biosfera que sigui sostenible en el curt i llarg termini. En una primera fase, hem d’integrar la conservació de la biodiversitat en totes les polítiques sectorials, internalitzant a les activitats humanes els costos en termes de pèrdua de biodiversitat. En una segona fase, transformar tots els processos humans en una lògica harmònica i regenerativa amb els hàbitats i ecosistemes. Finalment, necessitem generar un encaix nou entre la humanitat i la matriu natural, hem d’agafar les millors experiències d’altres societats, pobles indígenes, fins i tot del nostre passat, per a retornar a un paradigma cultural no antropocèntric ni utilitarista, sinó ecocèntric, simbiòtic i interconnectat. Ens hi va, literalment, la vida.
Podeu partir del text de Futurs Impossibles per elaborar un text d'un pàgina (500-600 paraules) o començar de zero.
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
Tancar el debat
Quin és el resum o conclusions d'aquest debat?
Detalls del comentari
Estàs veient un sol comentari
Mostra tots els comentaris
Aquesta frase que heu posat, "la humanitat com una peça més dins d'un complex ecosistema que segons la cultura s'ha anomenat Mare Terra, Pachamama o altres", em sembla fonamental.
El Deep Ecology o la Teoria Gaia de De Castro ens pot ajudar molt a articular-ho.
Carregant els comentaris ...